Magam-emésztő

...csonkán elevenedett kép. Keretez egy fennakadt sikolyt (!)

 

 

2006. október 23-a hiteles története II.

 Folytatás:

 

Népszava|2010. júl 6. 15:02

 

19:47

Állítólag Révész Máriusz fideszes képviselő megsérült a Rákóczi úton, elvesztette az eszméletét, nem emlékszik semmire. Véres a nadrágja, és a feje is.

A rendőrök behatolnak az Astorián lévő Burger King gyorsétterembe, ahonnan korábban egy tűzcsapra szerelt slaggal "tüzeltek" a tér felé. A gyorsétterem vezetője nem mert közbeavatkozni.

"Fater, miért vagy velük?" - kiabálják a Felvonulási téren Kosáry Domokosnak, az 56-os emlékbizottság elnökének. A motorosok beindítják motorjaikat, és óriási zajt csinálnak. Konszolidált külsejű nyugdíjasok dudálnak mellettük.

 

20:13

"56-hoz halálunkig hűek leszünk" - kezdi Kosáry. "Akik azt gondolják, hogy az itt állók nem 56-ot képviselik, tévednek. Az emlékmű nagyszerű alkotás, próbáljuk megérteni a fiatal művészeket, akik tervezték: hiszen az ő ízlésük a jövő."

Révész Máriusz egy szemtanú állítása szerint csak megkérdezte a rendőröket, miért erőszakoskodnak a Fidesz rendezvényén, mire fejbelőtték gumilövedékkel.

A Blahánál tömeg áll, várják az Astoria felől a rendőröket. Sokan fáradtságra panaszkodnak, 36. napja demonstrálnak. Többen sérelmezik a gumilövedékeket is; utcaköveket szednek fel, darabolnak. Irány a Hősök tere, mondja egyikük. Vagy százan megindulnak.

A Kossuth Lajos utcában a rendőrök könnygázt lőnek a Városház utcánál csoportosulók felé. Lejjebb, a Nyár utcánál is barikádot emelnek. A Blaha Lujza téren több ezer tüntető áll, egyelőre nyugalom van, csak szemét ég az úttesten. Motorosok tesznek incselkedő köröket.

Hírek szerint a Kossuth téri tüntetők ellen "felfegyverkezve gyülekezés" miatt eljárás indult, nem engedélyezik a visszatérést a Parlament elé.

Három, a Fidesz gyűléséről érkezett fiatal egy városnéző hajón arról érdeklődött, megoldható-e a hajó útvonalának megváltoztatása. A Kossuth térre szeretnének eljutni: el akarják mondani Gyurcsány Ferencnek, hogy gumilövedékkel lőnek az Astoriánál. A kapitány közölte a fiatalokkal, hogy a hajó munkahely, előre tervezett útvonalon jár, így nem teljesíthet utcai követeléseket.

Az Úttörő Áruház előtt tüntetők és rendőrök néznek farkasszemet. A várakozást a demonstrálók unják el előbb, pár lépést tesznek a rendőrök felé. Azok könnygázzal válaszolnak.

 

21:22

A tüntetők a Blahánál az Uránia felé kezdik tolni a barikádjukat. A házak falát bontják, a kövekkel a rendőröket dobálják. Egy-két ezer tüntető lehet a Kálvin tér és a Nemzeti Múzeum között is, megérkeztek a Felvonulási térről a nemzeti érzelmű motorosok is. Bőgetik a motort.

Egy csapat tüntető állítólag megtámadta és ideiglenesen elfoglalta a Kecskeméti utcai rendőrőrsöt, a BRFK szerint azonnal visszafoglalták az irodákat.

A Fidesz és a KDNP holnap kezdeményezik, hogy a parlamentben politikai vitanapot tartsanak, cél az ünnepen történtek feltárása, a kormány felelősségének megállapítása.

 

Elszabadultak az indulatok

 

21:40

Tüntetők vonulnak a Múzeumtól a Ferenciek terére, így már jelentős tömeg néz farkasszemet a rendőrökkel. Legtöbben még mindig a Blaha Lujza téren gyülekeznek, a rendőrök néha könnygázt lőnek ki feléjük, főleg, amikor Molotov-koktéllal próbálkozik valaki. A vízágyút is be-bevetik, de az úttesten lángoló szemetet sem sikerül eloltani.

"A többség szabadságának megóvása érdekében teszi a dolgát a rendőrség" - nyilatkozza Gyurcsány Ferenc az m1-en. "Megtisztelt minket a fél világ, de elvették a jogot tőlünk, hogy nyugodtan ünnepeljünk." A kormányfő szerint a képek sokkolóak, de még sokkolóbb, hogy üresek voltak az utcák. Az emberek nem mertek saját városukban sétálni. "Ami most történik, az tudatos rendbontás, amire sokan felkészültek."

"Bízom a főkapitányban és a rendőri állományban" - tette hozzá. - "Nem utasítottuk a rendőrséget, de kértük, éljenek a törvényes lehetőségekkel. Köztársaságban az erőszak elfogadhatatlan."

 

22:19

A tüntetők egy építkezés kerítéséből és más építési anyagból barikádot kezdenek építeni a Ferenciek terénél. Az aluljáró kijáratait is eltorlaszolják. Élőben jelentkezik az eseményekről a BBC és a Sky News, sőt az orosz állami televízió is.

A Péterfy Sándor kórházba eddig 22 sérültet vittek be. Kettejüket bent kellett tartani, egyiknek a szeme sérült, a másik Révész Máriusz, aki a körülményekhez képest jól van.

A tüntetők vasbeton elemekkel erősítik meg a gerendákból, furnérlapokból és állványdeszkából álló barikádot. Az építmény már öt méter széles és három méter magas. Két betonkeverőt is beépítettek. Rengeteg jól öltözött fiatal és nyugdíjas ácsorog a környéken. A budai oldalon gimisek arról beszélgetnek, másnap valószínűleg nem mennek iskolába.

A Fidesz újabb közleményben tudatja, hogy kezdeményezte a házbizottság rendkívüli összehívását. Ki akarják vizsgálni, mi okozta az erőszakos cselekményeket. "Az elmúlt 16 évben nem volt ilyen rendőri brutalitásra példa" - nyilatkozza Szijjártó Péter.

Amilyen feszült a hangulat az Erzsébet híd lábánál, olyan kedélyesen beszélgetnek a szomszédos utcákban az emberek: a kocsmák nyitva, az éttermek zsúfolásig tele. Balogh László fideszes ex-képviselő a barikád tövében egy telt idomú nővel beszélget.

Felhajt a hídra egy busz, kiderül, hogy német nyugdíjascsoport, nem tudták, hogy tilos átkelniük. Motorosok sietnek hozzájuk, és útba igazítják őket. A Kossuth téri tüntetések ismert alakja, Kőrösi Imre arra szólítja fel az összegyűlteket, hogy foglalják el a budapesti hidakat, vonják blokád alá az egész várost. Vidéken azt kell megakadályozni, hogy a fővárosba vezényelhessék a rendőröket. A tömeg üdvrivalgással fogadja, amikor bejelenti, hogy Szombathelyen felgyújtották a szocialista párt irodáját.

A tömegközlekedés szünetel, a taxitársaságok egy része nem vállal fuvarokat a belvárosba. Több cégnek elérhetetlen a telefonja.

Akár betöréshez is használható szerszámokkal látni több tüntetőt a barikád környékén. Egy fiatalember több kilós csavarhúzó-készlettel közlekedik a tömegben.

 

22:54

A Blahán megindulnak a rendőrök, a vízágyúkból festékes vízzel locsolják a tüntetőket. Hátul lovasrendőrök jönnek. A tömeg egy része a Népszínház utca felé menekül, mások az Oktogon felé indulnak. A Wesselényi utcánál kukákat kezdenek borogatni, barikádot építenek. A rendőrség vízágyúval és lovasokkal indul a nyomukba.

Mintegy hétszázan a Köztársaság térre érkeznek, de a rendőrök annyira körbevették az MSZP székházat, hogy lehetetlenség közel jutni. Már mindenütt gyártják a Molotov-koktélokat, az emberek üvegeket keresnek, benzin van.

A tévécsatornák egymás után eszmélnek rá, hogy a tüntetők nem bántják a HírTV kocsijait: molinókat készítenek, és e független orgánumnak álcázzák magukat.

 

23:56

Néhányan személyautóval megpróbálták áttörni a Baross utca kereszteződésében felállt rendőrsorfalat. Körösi Imre kikérte magának, hogy fegyveres ellenállásra buzdított volna: azt állítja, csak Végh Ferenccel beszélt, a honvédség vezérkari főnökével. Hívta a katonákat, de azok azt válaszolták, nem jöhetnek, noha lélekben a tüntetőkkel vannak (Végh Ferenc 1999-ben nyugállományba vonult).

Több száz rendőr érkezik a Kossuth Lajos utcába, mögöttük lovasok. A tüntetők csendben várakoznak, de egyre többen szivárognak át közülük Budára.

Október 24.

 

00:23

Révész Máriusz magához tért a kórházban. Elmondta, hogy a fején sérült meg, és a lapockája elrepedt. Sajnos nem emlékszik semmire. Több tévétársaság tudósítóit inzultálják a tüntetők, a Duna televízió kameráját feldöntötték, az RTL Klub tudósítóját élő adásban leköpködték. Barikádot emeltek a Curia utcában. A Rákóczi úton kukák hevernek mindenfelé, könnygáz gomolyog a levegőben.

A Ferenciek terén várakozó tüntetők felgyújtották a barikádot, úgy tervezik, a környező utcákban is felgyújtanak mindent.

Hadtörténeti újítással rukkolt elő a forradalom: tüntetők egy csoportja a híd lábait elbarikádozta, mintegy a hídfőállás fogalmának tagadásaként, mondhatni zsákutcát építettek maguknak: ergo előbb-utóbb mindegyiket elfogják, hacsak bele nem ugranak a Dunába, vagy a rendőrség kitalál egy még kontraproduktívabb eljárást.

Az egyenruhások nem mernek támadni, amióta a barikádot benzinnel lelocsolták. A tűz már rég kialudt. A Rákóczi úton mindenütt törmelék, felborogatott vécék, a demonstrálók betörtek egy szaniter-kereskedésbe.

További vasbeton elemekkel erősítik a barikádot, közben fogy a sör a Veres Pálné utcai ábécében, pedig 400 forintért adják a dobozost. "Ez nem forradalmi, ez belvárosi ár" - mentegetőznek az eladók.

Vagy harminc nagyméretű poroltót kaptak a rendőrök. Most kezdik lepakolni.

 

00:40

Egy csoport a budai hídfőnél elindul buszt foglalni. Egy testes férfi magyarázta, miféle anyag kell a barikádba: "Lehet taxi, de az nem jó, mert a sajátja. A buszos jobb, az leszarja. Csak kiszáll, és leszarja". Többen be is állnak egy busz elé, de föltűnik egy rendőrautó, mire a tüntetők visszavonulnak. Most a térelválasztó vasoszlopokat kezdik ásni, vonszolják őket a hídhoz.

A Ferenciek terén símaszkos vezérek az aszfaltra rajzolva instruálják a tüntetőket. A mellékutcában néhány autót felborítottak, barikádot építenek belőlük.

A rendőrök maszkot húznak a fejükre. Fiatal lány ugrik a barikádra, és azt kiáltja: "a tüntetőknek a szívük a fegyvere". Senki sem figyel rá. "Azt akarom, hogy ide hallgassatok!" kezd sikongatni, de a körülötte állók kinevetik. "Ez nem a Kossuth tér!" - vetik oda.

Újabb szónokot fogad nevetés a barikádon. Kopasz, fehér inges férfi kapaszkodik föl, korábban három bőrfejű is vezérnek nevezte. "Ez meg ki?" - kérdezik. Valaki beszól: "Hát Petőfi!" Az egész barikád nevet. Az újdonsült vezér szavait nem érteni, mert a tüntetők vascsövekkel verik a deszkákat.

Hóeke érkezik, valószínűleg megbontani a híd lábánál épített barikádokat. Egész csapatok indulnak Buda felé. A hóeke járó motorral áll. Úgy tűnik, kifárasztásra játszanak a rendőrök.

A Tabánnál is megjelenik egy hóeke, ezt vízágyú követi. Váratlanul áttöri a budai hídfőnél épített barikádot, közben könnygázzal terítik be a pesti oldalt is. A tömeg szertefut. Füst gomolyog, a barikádok környéke üres. Óriási csapaterővel nyomulnak be a rendőrök.

 

01:45

A romok mellett rendőrsorfal áll. Odébb kisebb csoportok békésen szemlélik az eseményeket. Egy zselézett hajú fiatalember kifejti, nitrogéntartalmú műtrágyát kellett volna tenni Molotov-koktélokba, meg szögeket; érthetetlen, hogy senkinek nem jutott az eszébe. Valamint kövekkel megrakott Kamazokat kellett volna hozni vidékről, és nekivezetni a rendőröknek. Az illető kisvártatva A8-assal távozik a helyszínről, kedvesen visszainteget a kocsiból.

A pesti barikád téglából, farostlemezből, gömbvasból, állványdeszkából és két betonkeverőből állt össze. Órákig tart még a takarítás. Kirabolták a Subville nevű ruhaboltot, a kirakatot betörve mindent elvittek. A híd alatt rendőrök keresik a bujkáló tüntetőket, két személyt nagyon megvertek. Akciófilmben látható taktikával közlekednek: elől gumilövedékes puskás megy, kinéz a sarok mögül, és csak ha minden tiszta, követik társai.

 

02:30

Az Erzsébet híd csendes, rendőrcsapatok cirkálnak a mellékutcákban. A Szép utcában három autót felborítottak, az egyik kiégett. Az Úttörő Áruháznál hatszáz utcaseprő gyülekezik.

A híd alatti parkolóban bomberdzsekis fiatalt fognak a rendőrök. Hiába bizonygatja, hogy csak véletlenül járt errefelé, végül szidalmazni kezdi a rendőröket. Az egyik szerv tomfával hasba akarja vágni, de társai rászólnak.

A Váci utcában néhány felborított pad és napernyő alatt egy hajléktalant gázsprével arcon fújnak az egyenruhások. Később egy arra kóborló francia fiatalt is megvertek, a mentőben egy sebesült rendőr mellé kerül. A francia egyébként ott volt a barikádnál, végig rettenetesen be volt rúgva, és a Marseillaise-t énekelte.

A zavargások során a tüntetők több trolibuszt és Combino villamost megrongáltak. A kár 200 millió.

Benzinpalackot dobtak az SZDSZ XII. kerületi irodájába. Sérülés nem történt. Elkapták a két tüntetőt is, akik valahogy bejutottak az Állami Számvevőszék Szende utcai épületébe, kijutottak a tetőre. Az akcióban ötven rendőr vett részt.

A mentőszolgálat adatai szerint a zavargások kapcsán összesen 128 sérültet láttak el - a tényleges sebesültek száma ennél nagyobb lehet, sokan maguk mentek kórházba. 8 személy állapota súlyos, életveszélyes sérülés vagy haláleset nem történt.

 

Epilógus

 

A hétfői zavargásokban egy ember gumilövedéktől fél szemére megvakult. "Ez semmiképp nem a rendeltetésszerű kilövési irány lehetett" - nyilatkozta Navracsics Tibor. "Demokráciában az utca is a politika terepe, amíg békésen, az alkotmányos szabályok betartásával történik. A mostani helyzet a baloldalnak is rossz, nekünk is".

A külföldi befektetők, akik dollármilliárdokat tartanak magyar kötvényekben, Gyurcsányt tekintik az egyetlennek, aki stabilizálni képes a költségvetést, írta a Reuters. Elemzők arra számítanak, kedden emelkedik a jegybanki alapkamat. Folytatódhat a forint néhány hete megkezdett erősödése.

A rendőrségnek kötelessége volt kiüríteni a Kossuth teret hétfőn hajnalban, mielőtt a nemzetközi vendégekkel az ünnepségek megkezdődtek, nyilatkozza Kuncze Gábor. Emlékeztetett, törvény szerint engedély nélküli demonstráció esetén a rendőrségnek nincs mérlegelési joga. "Azt tette, ami a dolga: helyreállította a rendet Budapesten."

 

A Fidesz "rendkívül rossz" helyre hívta a szimpatizánsait, tette hozzá. Véleménye szerint egyáltalán nem kellett volna külön ünnepséget szervezni, amikor "az egész világ Budapestet ünnepli". Kuncze együtt érez a gumilövedék által megsebesített Révész Máriusszal, de megjegyezte, őt nem találták el, mert nem ment oda az események közepébe.

A népszavazásra adott válasz a megélhetési válságtól fogja megvédeni az embereket, közölte Szijjártó Péter. Ha a kormány tovább folytatja, amit csinál, az emberek mindennapi megélhetése kerül borzalmas veszélybe.

Révész Máriusz nem tervez feljelentést, szerinte nem a rendőrség felelős az országban kialakult helyzetért. Igaz, túlzott brutalitással léptek fel. A képviselő lapockatörést és fejsérülést szenvedett, még mindig alig emlékszik valamire. Ismerősei szerint tárgyalni próbált a rohamrendőrökkel, amikor azok az esti órákban a tömeget gumibotozták. Révész szerint sok hazafelé igyekvő, ártatlan Fidesz-szimpatizánst is brutálisan oszlattak.

 

Előre fel kellett készülniük a tanklopásra a tüntetőknek, nyilatkozza a Hadtörténeti Múzeum igazgatója. A tankból eltávolították az akkumulátort és a kábeleket: a demonstrálók két sorba kötött autóakkumulátorral és szakszerű újrakábelezéssel tették mozgásképessé a járművet.

Molotov-koktélt dobtak az MSZP XI. kerületi irodájába; a kár nem nagy, mert a lakók időben értesítették a tűzoltókat.

Budapest rendőrkapitánya nem kíván vizsgálatot indítani Révész Máriusz bántalmazásával kapcsolatosan. Gergényi Péter hozzátette, ha bárki úgy érzi, sérelem érte, forduljon az ügyészséghez.

 

11:37

Orbán Viktor és Semjén Zsolt benyújtották népszavazási kérdéseiket az OVB-nek:

1. Egyetért-e ön azzal, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük

2. - hogy az egészségügyi intézmények mind maradjanak állami tulajdonban

3. - hogy az orvosi ellátásért ne kelljen vizitdíjat fizetni

4. - hogy gyógyszert továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani

5. - hogy a nyugdíjasok a korábbi szabályok szerint vállalhassanak munkát

6. - termőföld vásárlása esetén a családi gazdálkodókat elővásárlási jog illesse meg

7. - végül, hogy az országgyűlés törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjainak felelősségét költségvetési hiány túllépése esetén.

A Fidesz szerint egyik kérdés sem érint közvetlenül költségvetési ügyeket, így legkésőbb február-márciusban jön a népszavazás.

 

(Az Index és az Origo "percről-percre" összeállításainak tartozom köszönettel.)

 

ENNYI! VÉGE...

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 413
Tegnapi: 378
Heti: 1 491
Havi: 6 466
Össz.: 867 301

Látogatottság növelés
Oldal: 2006. október 23-a hiteles története II.
Magam-emésztő - © 2008 - 2024 - magam-emeszto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »