Magam-emésztő

...csonkán elevenedett kép. Keretez egy fennakadt sikolyt (!)

 

 

2006. október 23-a hiteles története I.

 

Népszava|2010. júl 6. 15:02

2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc ominózus balatoni beszédének néhány részlete. Még aznap este tüntetéssorozat kezdődött, a tiltakozók birtokba vették a Parlament előtti Kossuth teret.

Az idő múlott, közeledett az 1956-os események ötvenedik évfordulója. A rendőrség október 20-án megállapodást kötött a Kossuth téri megmozdulás vezetőivel: a teret a tűzszerészek átvizsgálják, majd a tiltakozók a kordonok mögé visszatérhetnek.

 

A megemlékezésekre 47 ország képviselőjét - köztük a norvég királyt, tizennyolc államfőt, két miniszterelnököt és több parlamenti elnököt, a luxemburgi nagyherceget, a belga herceget, az Európai Bizottság elnökét, valamint a NATO, az Európa Tanács, a Vöröskereszt és az ENSZ küldötteit - várták az ország házába.

 

00:39

A rendőrök megkezdték a kordon kiépítését. Közben egymást váltják a szónokok a nagyszínpadon. Takács Andrást - a Kossuth téri tüntetés egyik vezetőjét - árulónak nevezték, mert belement abba, hogy a demonstrálókat "paravánok" mögé rejtsék. Egy szónok ragaszkodott ahhoz, hogy hozzájuk legfeljebb pár tűzszerész mehet be kutyával; ezen túl, ha kell, átmennek egy mágneskapun, többre nem hajlandók. Vita folyt, mit tegyenek. Valaki azt mondta, senkinek nincs joga megnézni, mi van a zsebükben.

 

01:36

A rendőrség néhány perc alatt kordonnal kettéválasztotta a tüntetőket. Mintegy 300-an a füves területen maradtak, a többiek kívül rekedtek. Utóbbiak kilátásba helyezték, hogy bántalmazni fogják Takács Andrást, amiért elárulta erkölcsi forradalmukat. Néhány fiatal összeverekedett. Úgy hetvenen nem akarják elhagyni területüket.

A színpad hallgat, a tűzszerészek épp vizsgálják. Valaki letörte a csapot, ami a vizet szolgáltatta a demonstrálóknak, valóságos patak hömpölyög a villamossíneken. A csap a kordonon belül van, a vízművek emberei nem férnek hozzá.

"Gyertek ki, gyertek ki!" - kiabálják a kívül állók, de a "Satu" becenévre hallgató főparancsnok nem hajlandó elhagyni a területet.

A rendőrök mindenkit felszólítanak arra, hogy távozzon.

 

03:00

Az egyenruhások a Garibaldi utca felé kezdik szorítani a kívül rekedt, mintegy 300 fős csoportot. Már az Arany János utcán haladnak. Megafonos autó gurul mögöttük. "Ébresztő, ébresztő!", skandálják a tüntetők. A megafon egyre azt ismételgeti, hogy oszoljanak, mert jogszerűtlen, amit csinálnak. Kuka kap lángra a Bajcsy-Zsilinszky úton.

 

03:53

"A tüntetők egy része tényleg nem tartotta be a rendőrséggel kötött egyezséget", erősítette meg Takács András. "Az a néhány tucat ember, aki a füvön maradt, sajnos jogalapot adott arra, hogy a rendőrség közbelépjen".

Társai azzal vádolják meg, hogy míg ellenük a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmazott, ő a tér mellett egy presszóban italozott. Lanczner "Satu" Ferdinánd, aki hajnalban átvette a tér vezetését, el is hagyja Takács András társaságát. A magát "a Kossuth tér főparancsnokának" kinevező férfi alakja beleolvad az éjszakába.

 

A rendőrség bevetette a vízágyúkat is

 

08:16

Két óra van hátra a zászlófelvonásig. Üresen állnak a tüntetők sátrai. Bontják őket, a leltárba vett tárgyakat tulajdonosaik később átvehetik. Az emberek kisebb csoportokban ácsorognak.

Takács András egy adón korrigálja nyilatkozatát. Elmondja, azokat hurcolták el, akik a gyertyából kirakott szent koronát őrizték, "a fényből készült szent korona 11 védőjét tartóztatták le". Mindenki más végrehajtotta a kiürítést - igaz, nem túl gyorsan. Tehát nem volt jogszerű a rendőrök eljárása, keresettel fognak élni. Grespik László segít nekik a jogi kérdésekben.

 

09:25

Rengeteg veszélyes, törvény tiltotta anyagot találtak a tüntetők sátraiban, nyilatkozza Budapest rendőrkapitánya. Kések, csavarkulcsok, vasgolyók, zokniba csomagolt faszén, kövek, kannás benzin és glicerin szerepel a fellelt anyagok listáján. Takács András szerint az említett tárgyak csupán a téren tartózkodáshoz voltak szükségesek.

A Nádor utcánál árpádsávos fiatalok Gyurcsány Ferenc távozását követelik. Rendőrök készülnek az oszlatásra. A fiatalok többsége behúzódik egy presszóba, mások feltett kézzel várják az intézkedést. A rendőrök a tiltakozókat az udvarias, "Hölgyeim és uraim!" formulával szólítják meg, de hasztalan. "Olaszliszka, Olaszliszka" - kiáltozzák a demonstrálók, és az ÁVH nevét skandálják.

 

10:14

A Kossuth téren megkezdődött a zászlófelvonás. A belváros felől több száz fő közeledik. A közjogi méltóságok virágokat helyeznek el az 56-os emlékműnél. Őket a külföldi vendégek követik: elsőként V. Harald, Norvégia királya, aki ezúttal korona és palást nélkül, öltönyben érkezik.

"Fáj a vesém, beszarok, és mindjárt behugyozok is" - panaszkodik egy bácsi, rendőrsorfal állja el a vécét. A tömeg kiabál: "Gyere ide, Juan Carlos!" A téren Stjepan Mesic, Horvátország elnöke helyez el egy szál virágot.

Mintegy ötszáz fő úgy dönt, a Bazilikához vonul, az épület "végső esetben" védelmet nyújt. Egy gyorsreagálású utcai árus az Arany János utca sarkán pakolja ki pereceit. A Roosevelt téren néhány tüntető leül az úttestre, végül rendőri noszogatásra felállnak. Lassan a Bazilikához ér a tömeg. Számos, a tévéostromból ismerős arcot látni, ide várják Papp Lajos szívsebészt is, aki beszélni fog az emberekhez.

A Markó utcában három-négyszázan gyülekeznek, ki akarják szabadítani a "politikai foglyokat". Végül kiszorítják őket, a csoport leállítja a forgalmat a Szent István körúton. Egyidőben érnek a Nyugatihoz a Bécs-Budapest-maraton épp befutó résztvevőivel.

 

11:08

A Bazilika előttiek egy része segítene a "Markó utcaiaknak", mások inkább maradnának. A Parlament felsőházi termében közben elfogadják a "Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot", beszédet mond Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso. "A forradalom visszahelyezte Magyarországot a világ erkölcsi térképére. 1956 olyan ritka fejezet a magyar történelemben, amely a világtörténelem részéve vált. Erre legyenek büszkék" - fogalmaz az Európai Bizottság elnöke. "Szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani, ez közös kötelességünk".

Papp Lajos a Bazilikánál békés tüntetésre szólít föl. Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottságtól közbevág, hogy inkább menjenek a Nyugatihoz, de Papp egyik embere elhallgattatja. A tömeg már ezerfősre nőtt. Végül úgy döntenek, nem hallgatnak a szívsebészre, a Corvin közbe vonulnak, ahol az 56-os Magyarok Világszövetsége ünnepel, díszvendég Per Bang-Jensen (egy néhai dán ENSZ-diplomata fia), valamint a poznani lengyel szabadságharcosok küldöttsége.

A Parlamentben Kofi Annan ENSZ-főtitkár üzenetét olvassák fel. "Ami 1956-ban történt, az ember szabadságvágyának megrendítő megnyilvánulása volt. Magyarország másfél hétre olyanná vált, amilyennek ma ismerjük: demokratikus jogállamnak, Európa szívében lüktető társadalomnak. Kívánom, még évszázadokon keresztül virágozzék."

 

"A szabadság lehetőség, hogy önmagunk legyünk" - lép utána a mikrofonhoz Gyurcsány Ferenc. "Ahányan vagyunk, annyiféleképpen kívánunk élni szabadságunkkal - ebben a demokrácia vág rendet. A rendet azonban nehéz megteremteni, értelmét a sokaság belátása adja. Mai 56-os vitáink nem a múltról, hanem a jelenről szólnak. 56 csak ürügy."

"2006 arról szól, milyen legyen a demokrácia, és nem arról, hogy legyen-e vagy sem" - folytatja. "Ez sokkal keményebb lecke, mint a rendszerváltáskor látszott." Meleg van az Országgyűlés felsőházában, a vendégek legyezgetik magukat. A folyosókon asztalok, nemsokára ebédelni fognak a vendégek. Háromféle hús van, szárnyas, sertés és borjú, emellett rengeteg saláta (magyaros füstöltnyelvsaláta is!), és nagyon sokféle desszert.

 

11:46

Immár háromezer ember vonul a Corvin köz felé. Buszok torlódnak fel, autók tülkölnek. A 47 államfő, király és herceg közös szabadságnyilatkozatot fogad el az Országgyűlésben. "Egy ország képes volt felülemelkedni a megosztó érdekeken, és nemzetté vált, kiáltványunk tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt. A forradalom csak másfél hétig tartott, de évtizedekig kihatott mindarra, ami a világban történt. A szabadság ajándék, de szabadon élni felelősség."

Egy Combinóval találkoznak a tüntetők, felhangzik a "Döntsük fel!" és a "Demszky, takarodj!". A radikális demonstrációkról ismert (általában nemezsapkát viselő) P. Márton vezeti a tömeget. Budaházy György levelét körözik. "Magyar testvéreim! Hogyan tudna egy becsületes, bujkáló hazafi lázadást előkészíteni, akinek semmiféle konspirációs tapasztalata nincs?" A levélhez fotót mellékeltek, amint az MTV ostromának éjszakáján a szovjet emlékműről hazafiak feszegetik a címert.

 

12:10

A Körúton áll a forgalom, a tüntetők megérkeztek. A szónokok a Corvin mozi lépcsőjéről beszélnek. Kiadják az új jelszót: 56-2006! Mintegy száz motoros érkezik a Corvin közhöz. A tömeg megörül nekik. Ria, ria, Hungária! - kiabálják. A motorosok bőgetik a motort, köröznek.

A Goj motorosok elnöke országos demonstrációt hirdet, célja, hogy ügyvivő kormány vegye át a hatalmat. A tömeg lehurrogja. Egy része már most a Kossuth térre menne.

"Van bőr a pofátokon?" - kérdezi ebben a pillanatban valaki a 301-es parcellánál az SZDSZ koszorúzására igyekvő Magyar Bálintot. A volt oktatási miniszter vissza akart szólni, de társai csendre intik. A demokratikus ellenzék a nyolcvanas évek elejétől tart itt megemlékezéseket. 30 méterre árpádzászlós fiatalok a Székely himnuszt éneklik.

A Szabadság téren néhány háborgó jelenik meg, az Akadémia utca torkolatánál is számos demonstráló várja, hogy visszamehessen a Parlamenthez. A Corvin közben a szónok bejelenti, hogy lezárták a 6-os és az M0-ás kereszteződését; készek körbezárni egész Budapestet, hogy "Gyurcsány ne tudjon elmenekülni". Egy másik az új Felvonulási téri emlékművet az "az elnyomás vasszobrának" titulálja. "Vasbitók, vasbitók!" - visszhangozza a tömeg. "Ünnepelni akarunk!" - kiabálják a Szabadság téren összegyűlt tüntetők.

A Nagy Imre-szobornál megjelenik Gyurcsány Ferenc és Nagy Imre unokája. Sólyom László nincs a helyszínen.

A Corvin közben Pitti Katalin énekel az embereknek. Takács András levélben üzeni, hogy a rendőrök becsapták a tüntetőket. Wittner Mária arra kéri az embereket, hogy maradjanak a Corvin közben, később valószínűleg visszatérhetnek a Kossuth térre. "56 tavaszán friss szelek fújdogáltak a sztálinizmus áporodott levegőjében" - folytatja. Mesél, mennyire unták már a KISZ-t (a valóságban 1957-ben alakult meg). A lengyelek 56-os dalt énekelnek.

 

A felbőszült tömeg mindennek nekiment

 

14:12

Lezsák Sándor is megjelenik a Corvin közben. Pongrátz Gergelynek szóló levelet olvas fel, amit sokan értetlenül fogadnak, elvégre Pongrátz már nem él. Lezsák az aznap avatandó emlékmű helyén a Regnum Marianum templomot állítaná újra. Az emberek unják. "Mennyit beszél" - mondják. - "Igazi politikus."

Egy csoport bomberdzsekis a József körúton lévő Magyar sörözőben italozik. Mások indulnak a Kálvin tér felé, hogy csatlakozzanak az Astoriánál meghirdetett Fidesz-tüntetéshez. Itt négykor kezdődik a megemlékezés, most még csak lézengenek. Az árusok felkészültek, perecet, zászlókat lehet kapni. Vivaldi bömböl a hangszórókból.

 

14:45

Mind többen indulnak a Corvin közből tovább. A szónokok arra buzdítják az embereket, menjenek a Kossuth térre. Időközben megérkezik a kemény mag az Astoriához. "Hazaáruló" - skandálták végig a Kiskörúton. A Múzeum presszó teraszán Kosztolányi Dénes politikus és Vitézy László rendező-producer borozgatnak.

A (Sugár) (Sztálin) (Magyar Ifjúság) (Népköztársaság) Andrássy úton 56-os járműveket állítottak ki.

 

15:41

Körülbelül ezer tüntetőt oszlatni kezd a rendőrség az Alkotmány utcában. Feldöntötték a kordont, nekiindultak a rendőröknek. Könnygázt vetettek be. Már az új típusú, paprika-alapú szer lehet, mert többen hánynak.

"Gyertek velünk, gyertek velünk!" - skandálja a Kossuth tér felé vonuló tömeg az Astoriánál gyülekezőknek. Amikor meglátják a távolban a könnygázfelhőt, rohanni kezdenek az Alkotmány utca irányába. Elvegyülnek a visszafelé igyekvőkkel, egy nagyobb csoportot vízágyúval terelnek a Deák tér felé. Azok hátrálás közben elfoglalnak egy BKV-buszt, keresztbe állítják az úton. Egy tüntető azt kérdezgeti, megtartja-e Orbán Viktor a beszédét, mert szerinte senki sem maradt az Astoriánál.

 

16:10

Megkezdődött a Fidesz nagygyűlése. Wilfried Martens szól a tömeghez. A hallgatóságból többször is hallatszik: "Irány a Deák tér!"

"Mi volt 56 üzenete? Hogy szükség van a változásokra" - kezdi Martens. Hozzáteszi, nem lehet erőszakos eszközöket alkalmazni: nagy fütty fogadja kijelentését. Gyorsan korrigál: "Minden egy ember miatt van", mondja. Gyurcsány az országot erkölcsi válságba sodorta.

A Bazilikánál kapucnis társaság hergeli a rendőröket. Utcaköveket dobálnak feléjük, összességében a tüntetők már több ezren lehetnek. Szemetes edényekből, vastáblákból és kordonokból emelnek barikádot az Arany János utcánál. A rendőrök könnygázzal lövik őket. Sok a nyugdíjas és a gyerek is.

Nem a reformkommunisták érdeme a rendszerváltás, hanem a bátor ellenzéké, folytatja Martens. A tömeg skandál: "Viktor, Viktor". Martens megemlékezik Orbán Nagy Imre újratemetésén mondott beszédéről, majd vége is a beszédnek. A Petőfi Sándornak öltözött Philip a határon túli magyarokat üdvözli.

 

16:30

Rohamosztagok sorakoznak fel a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésében, a tömeg a 47-es villamos végállomása felé húzodik vissza. Csönd támad, a nagygyűlésre tekintettel szünetelnek a könnygázgránátok. Patthelyzet alakult ki. Néhányan letelepedtek az aszfaltra, szívják be a könnygázt.

Az Astoriánál Kárpáti György taglalja, milyen öröm volt a győzelemmel vigaszt nyújtani az otthon harcoló forradalmároknak. "Börtönbe, börtönbe!" - skandálja közben a hallgatóság. "A győzelemhez hit és önbizalom kell" - fejezi be az olimpiai bajnok.

A vízágyúk színes festékkel spriccelik a demonstrálókat. A rendőrség távozásra szólítja a tömeget. Senki nem mozdul. A Városháza téren a nagy feliratot szétszedték, a betűket az útra cipelik. A tüntetők kiabálnak, a rendőrök erőt gyűjtenek. A demonstrálók hevenyészett barikádot emelnek a Paulay Ede utca magasságában.

 

17:06

Az Astoriánál Orbán Viktor lép a mikrofonhoz. "Ötven év mérföldkő és magaslat" - kezdi. 56-ot csodának nevezi: a szocializmus bőséget, új, hibátlan emberfajtát ígért, de csak mérhetetlen szenvedést zúdított a magyarokra. A "nemzeti szocializmus" és a "nemzetközi szocializmus" között legföljebb annyi a különbség, mint az északi és a déli sark között. A Paulay Ede utcánál álló barikádot kezdik a rendőrsorfal felé tolni. Egy férfi letérdel a barikád elé. Egy rendőrt állítólag megkéseltek az Alkotmány utcánál.

A Fidesz-elnök az ötven évvel ezelőtti eseményeket idézi fel. "A titok nyitja a szívben van. Ha a szívünk kitárul, akkor nem csak a szemünknek hiszünk." Az összecsapásoknak eddig négy könnyű sérültje volt, közli a Mentőszolgálat szóvivője.

Nyugaton sokan voltak, taglalja Orbán. akik a szocializmust izgalmas kísérletnek, a szovjet hadsereget pedig felszabadítónak tartották. Ez a téveszme az 56-os forradalommal lepleződött le, a magyarok üzenete szíven találta a világot.

A rendőrök elérik a betűkből és kordonokból emelt barikádot, és szétbontják.

 

17:24

A világ csak 56 után értette meg, hogy a Szovjetunióval nem lehet paktumot kötni. A rendszerváltással a magyaroknak csak kiszabadulni, és nem megszabadulni sikerült. Így térhetett vissza 16 év után a hazugság, mely pénzügyi válságot okozott. A tömeg skandál: "Gyurcsány, takarodj!". Orbán golyóálló BMW-vel érkezett a tüntetésre, a kocsi a színpad mögött áll. Becslések szerint negyvenezren lehetnek a nagygyűlésen.

"Aki csak kicsit is jobban szereti a hazát, mint a hatalmat, az belátja, a felelősöknek félre kell állniuk, hogy az emberek részt vállaljanak a válság terheiből", mondja Orbán. "Istentelen világ" következik ugyanis, ha engednek a kormánynak. "A gát nem szakadhat át". A maga részéről "kitart a demokrácia nehézkes szabályai mellett", azonban azt nem hagyhatja, hogy veszélybe sodorják a családokat.

Egy ügydöntő népszavazás jelentheti a megoldást a válságból. Ezen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Másnap szavazást kezdeményeznek a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében: ezzel végképp eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa.

Pillanatnyilag mintegy 300 méter van a Fidesz-nagygyűlés és az Erzsébet téren várakozó tömeg között. Az emberek ide-oda sétálnak. A levegőben helikopter köröz. A beszéd végén Orbán és a tömeg együtt tapsol. A távozókat a rendezők arról tájékoztatják, hogy "az Erzsébet-híd, illetve a Kálvin tér felé távozzanak", egyéb nem hangzik el. Sokan más irányt választanak.

 

17:35

A Városháza téren korabeli teherautókat tolnak a tüntetők. A rendőrök gumilövedékkel céloznak rájuk. Egy tüntetőt eltalált egy ilyen lövedék, karja véres.

Másokat is eltalál a rendőrség gumilövedéke. Az egyik a kulcscsontján sérült meg, a becsapódás helye fekélyes sebre hasonlít. "Égő érzés, de nem rossz" - meséli a sérült. Társát fejen lőtték, vérzik a feje. A díszlet-tankot hirtelen beindítják, az emberek szanaszét futnak előle. A két teherautóval a barikádot igyekeznek megerősíteni.

A tank megindul a rendőrök felé. Sokan rohannak mögötte, végül vízágyú állítja meg. A tüntetőket könnygázzal verik vissza. Lovasrendőrök tűnnek föl. A demonstrálók a kordonokból barikádot építenek, de a lovasok kikerülik őket. A roham hatásos, a tér kiürül. A többség a mellékutcákba menekül el.

Megtelik a Dohány utca emberekkel. "Hol a Fidesz-tömeg?" - kérdezte egyikük futás közben. Csodálkozó turisták álldogálnak a Kempinski ajtaja előtt. Egy magára hagyott rendőrautót szétvertek a Károly körúton.

Állítólag egy 56-os veterán indította be a díszletül kiállított tankot.

 

18:10

A tüntetők panaszkodnak, hogy gumilövedékkel eltalálták őket. Egy nagyobb csoport randalírozni kezd a Dohány utcai zsinagóga előtt. Antiszemita rigmusokat kiabálnak, a posztoló rendőröket ávósoknak nevezik, és azt kiabálják, hogy "megölik őket". Néhányan védelmükbe veszik az egyenruhásokat.

Futballszurkolók letépnek két koncertet reklámozó molinót a kerítésről, sörösüvegeket hajigálnak a bejárathoz. A mentősök alig tudják elszállítani a kardlapozás sérültjeit, nem lehet közlekedni a környéken. Egy középkorú férfinak ránézésre durva fejsérülése van.

 

18:20

"Ennek így semmi értelme, látnom kell a kérdéseket" - kommentálta Kuncze Orbán bejelentését, miszerint népszavazást kezdeményeznek. Szerinte nem lehet egyszerű kérdéseket feltenni a reformokkal kapcsolatban. Például az egészségügyről körülbelül azt lehet kérdezni, akarunk-e csinálni valamit, vagy sem, mert a több-biztosítós modellt, a térítések bevezetését vagy a gyógyszerekkel kapcsolatos intézkedéseket nem lehet egyetlen kérdésben megfogalmazni.

"Orbán kívülről könnyen beszél, szítja a hangulatot, miközben a Fidesznek nincs programja a problémák megoldására, melyekkel Magyarország szembenéz." Kuncze hozzátette, úgy látszik, e programnélküliséget Orbán egy népszavazási kezdeményezéssel igyekszik feloldani.

 

18:35

Rengetegen álldogálnak még az Astoriánál, fiatalok és idősek vegyesen. Csak lejjebb, a Blaha felé kezdenek ritkulni az emberek. A tüntetők barikádot kezdenek építeni. A rendőrök könnygázzal lövik őket. A teret már kényelmesen el lehetne hagyni, de senki nem mozdul.

Egy bőrkabátos férfi kiabál, bottal a kezében. "Megölték egy honfitársukat, ne menjetek haza!". Hírek szerint Sólyom biztonsági okokból nem megy el a Felvonulási téri emlékműavatásra, korábban Gyurcsányról terjedt el ugyanez.

A Síp utcánál az emberek a brutális rendőri intézkedéseket emlegetik, és az ÁVH-t szidalmazzák.

 

19:07

Az Astoriánál összegyűlt tömeget megpróbálja kétfelé vágni a rendőrség. A Fidesz közleményben ítéli el a rendőri erőszakot, mely szerintük csak "egy realitásérzékét vesztett miniszterelnök kóros hatalomféltésének bizonyítéka". "Így ünnepelte az 56-os forradalom évfordulóját Gyurcsány Ferenc" - mutat fel egy kilőtt könnygázgránát-hüvelyt Szijjártó Péter. Követelik, hogy a miniszterelnök azonnal szüntesse be a rendőri erőszakot.

A Felvonulási téren több százan a "Gyurcsány, takarodj!" jelszót skandálják. Hamarosan leleplezik az 56-os emlékművet. A tüntetőket kordon tartja távol. Amikor elhangzik a mondat, "tisztelet a hősöknek", valaki bekiabálja: "Ti öltétek meg őket, fasiszták!" A demonstrálók egyemberként rákezdik: gyilkosok, gyilkosok! Nagy csapat motoros is érkezik.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a tankot az Erzsébet téren nem lehetett volna "csak úgy" beindítani, sem akkumulátor, sem üzemanyag nem volt benne.

Az Astoriánál tüntetők továbbra sem mozdulnak. A barikádot fölborított toi toi vécékkel erősítették meg. Egy csoport kordonokkal betolta a rendőröket a Síp utcába, vízágyúval sikerült visszaszorítani őket az Astoriához.

Rogán Antal nyilatkozatban kéri a rendőrséget, fejezzék be az erőszakot.

 

A cikk folytatódik!!!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 252
Heti: 2 817
Havi: 11 808
Össz.: 859 465

Látogatottság növelés
Oldal: 2006. október 23-a hiteles története I.
Magam-emésztő - © 2008 - 2024 - magam-emeszto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »